Alice Munro - novellien MasterChef

Julkisia salaisuuksia näyttää, että Alice Munrolla on novellireseptiikka hallussa. Sen sijaan, että ottaisi riskejä, tuottaisi yllätyksiä ja joutuisi välillä harhapoluille, parantaa Munro annoksiaan harkituin maustein. Novellit ovat turvasatama sekä lukijoille että niille, jotka haluavat opetella novellikirjoittamisen tekniikkaa.

Persoonaltaan Alice Munro on vanha sielu, jolla on silmää ja sydäntä kuvata Kanadan hiljaisia pikkukaupunkeja ja karua erämaata. Munron sankarittaret, ja harvemmat sankarit, ovat niitä, joista harva kirjailija on löytänyt kirjoittamiselleen aiheita.

Munron arkkityyppi on vanhapiikaikää lähentelevä kirjastonhoitaja. Kiinnostuksen kohde on naisen asema pienyhteisöissä ennen 1900-luvun naisliikettä tai sukupuolista vallankumousta.

Tällaisessä "vaaankielistatuksessa" elelee kirjastonhoitaja Louisa. Carstairsin pikkukaupungissa hän on muukalainen: nainen, jolla on selvästi historia ja hivenen uskaliaita tapoja. Eikä vahvaa tarvetta miellyttää tai sopeutua.

Munron naisilla on pieniä tai suurempia salaisuuksia. Kirjesuhde varattuun mieheen, hätävalhe, peitelty henkilöllisyys, piinaava inho tai kartettavia ihmisiä. Mutta miksi ne ovat julkisia? Eivät Munron naiset varsinaisesti paljastu vaan salaisuudet säilyvät heillä itsellään Ehkä siksi, että sellaisia salaisuuksia löytyy meiltä kaikilta.

Ja novellimestari tietää, mikä on tekstilajin paras mauste
...ja jokin liikahtaa hänen muistoissaan mutta ei aivan palauta mieleen hetkeä, jolloin hän tuntee katsovansa silmästä silmään julkista salaisuutta, jotain sellaista joka säpsähdyttää vasta kun siitä yrittää puhua.
Se on loppu, joka jatkaa kertomuksen vielä paljon pistettä pidemmälle.

Kommentit

Susanna Rautio Goodreadsissä

Susanna's books

Sons and Lovers
it was amazing
Jos ottaisin jonkun kirjan autiolle saarelle, se olisi tämä. Luin kirjan ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana ja sen jälkeen useasti suomeksi ja englanniksi. Se on todella harvinaista. En yleensä lue kirjoja uudelleen. 19-vuotiaana samaistui...

goodreads.com